Екоминистерството даде зелена светлина на "Южен поток" 10.02 | 12:18

Газопроводът вече е с одобрен ОВОС

От Десислава Маданска

Българското министерство на околната среда и водите е одобрило инвестиционното предложение за газопровода "Южен поток". Това се случва след положителното решение на Висшия експертен екологичен съвет по доклада за въздействие върху околната среда (ОВОС) за морския тръбопровод. Според доклада проектът няма да засегне значително околната среда, посочват от българското предприятие.

Документът за ОВОС съдържа заключенията от проучванията на околната среда, културното наследство и социално-икономическата среда при строителството и експлоатацията на българския участък на газопровод "Южен поток". Изследванията са извършени от екип от  български и чуждестранни експерти.

Докладът описва потенциалното въздействие на проекта и съдържа над 200 мерки за защита, които "Южен поток транспорт" ще предприеме, за да гарантира, че проектът няма да оказва никакво значително въздействие. Също така в него е включена и възможността за обратната връзка от общността на място.

При разработването на доклада за ОВОС са проведени два кръга от консултативни срещи и е била взета предвид получената обратна информация от тях, както и от консултациите със заинтересованите страни, провеждани през миналата година, информира БТА. Така се е стигнало до решението да се приложи алтернативен метод за пресичане на плажа Паша дере до Варна. Експертите се обединиха около възможността четирите тръбопровода от газопровода да бъдат прокарани в четири микротунела, съответно по един за всяка тръба, вместо тръбите да се полагат в изкопи на около 20 метра дълбочина под плажа. Целта е по този начин да се избегнат строителните и изкопните работи на повърхността на самия плаж и да се запази достъпът на хората до плажа. 

Очаква се строителството на газопровода да започне в средата на тази година.

Водещи

Най-четени