Южен поток ще създаде по-конкурентни цени на газа, смята Стойнев 23.01 | 12:15

Намалението на нощната енергия е помогнало на малките и средни предприятия

От Елица Елефтерова

От утре започват преговорите за интерконекторната връзка с Турция. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като анонсира утрешната визита на турския си колега.

"Предстоят бъдещи преговори с Азербейджанската газова компания, чийто представители идват през февруари. Със Сърбия имаше малко забавяне”, коментира Стойнев.

Стойнев акцентира върху това, че трябва да се работи за договаряне на по-добра цена на газа. По думите му имаме договори, които сме подписали, и цената е по-висока от околните държави.

"Целим да създадем по-конкурентна цена. Оставям настрана това, че "Южен поток" ще отвори и много работни места. Газовите цени са приоритет”, посочи Стойнев.

Развитието на ядрената енергетика

Стойнев потвърди думите на депутата Румен Петков, че в страната отново е дошъл инвеститор, който има интерес към АЕЦ "Белене". Става въпрос за компанията "Глобъл Пауър Консорциум", който бе представен в парламента през 2012 г. от тогавашния министър Делян Добрев, информира 3e-news.nеt.  

За цената на електроенергията министърът заяви, че са направени много законодателни промени, които са позволили цената да намалее по-бързо, а това е оказало и ефект върху бизнеса.

Според него обаче едва ли тази година цената на електроенергията ще бъде намалена допълнително. "Смятам, че ще остане стабилна", посочи той.  

Намалението на нощната енергия доведе до подобряване на малките и средните предприятия, които я използват, информира агенция "Фокус”. Относно неблагоприятните условия за ВЕИ, Стойнев бе категоричен, че за него миньорите са много по-важни от всички възобновяеми източници.

"Юни месец те не работеха, и се чудеха какво да правят, а сега работят на пълни обороти. Ние надхвърлихме плана за 2013 г. и имаме рекорден доход”, посочи енергийният министър.

Страната ни е горда със своята ядрена енергетика, но през последните няколко години не са правени инвестиции за реконструиране. "За нас е ключово да се ремонтират два блока на АЕЦ "Козлодуй". Има обаче и други производители”, каза Стойнев.

Помощ за бизнеса

Стойнев посочи, че в държавните предприятия всичко се плаща регулярно и няма забавени заплати. По повод проекта "Химко" – Враца, Стойнев заяви, че той трябва да е готов до края на април. Ние виждаме, че това е важен проект, и необходим, каза Стойнев. По думите му - трябва да следваме европейското законодателство, но трябва да следваме и националните си интереси.

По този повод той посочи, че е изтеглил концепцията за ОП "Конкурнтноспособност" от Брюксел, защото е знаел, че бизнесът не е съгласен. Новата концепция вече е в Брюксел, но след като е била съгласувана с бизнеса.

По думите на министъра в момента се усвоява всичко за иновация и реиндустриализация. "Не го усвояваме за финансови инструменти, както беше при предишното правителство. Следващата оперативна програма ще има много по-малък дял на финансови инструменти”, каза Стойнев.

Държавата прави всичко възможно за подпомагането на индустрията. От тази година, започват пилотни проекти, които са свързани с дуалната образователна система. Пилотния проект, който е с най-голяма готовност, е в сферата на минната индустрия.

По думите му държавата може да бъде коректен партньор с българския бизнес. Стойнев посочи, че за 7 месеца са вложени в него 2,5 млрд. лв. "Наистина са рекордни резултатите на бизнеса. Когато ние сме коректни, и българският бизнес е коректен. Имахме пречка от президента, но я преодоляхме.

"Нашите амбиции са - да се намаляват административните тежести. Имаме вече налице пакет от 24 режима и предстои още един от 100. Всичките тези регулаторни и административни режими, обаче идват от европейското законодателство. Ние помолихме да има един по-гъвкав диалог”, заяви Драгомир Стойнев.

"Европа забрави индустрията. Тя наля 5 млрд. евро за банковата индустрия. Без банкова индустрия, разбира се, няма икономика, но колко пари се отделиха за европейската икономика – 0%. Факт е, че когато 100 места се създадат в индустрията на европейско ниво, то се отварят още 200 в икономиката”, коментира Стойнев.

Водещи

Най-четени