Екотаксата не решава проблема с найлоновите торбички 29.11 | 08:58

От Българска асоциация Полимери очакват спад в оборота на сектора и увеличение на вноса

От Любомир Тасев

Българска асоциация Полимери (БАП) е против въвеждането на каквато и да е продуктова такса върху производството на торбички от полиетилен. Това каза в интервю за БТА Антоанета Перникова, изпълнителен директор на асоциацията, която обединява производителите на найлонови торбички.

Според нея намаляването на производството на торбичките, ще доведе до внос и няма да реши екологичния проблем, който създават. По думите на Перникова, намаляване например с 30 на сто на потреблението, ще доведе и до намаляване на заетите в този бизнес със същия процент. Към момента в сектора заетите са около 5 000.

Фирмите, произвеждащи торбички от полиетилен правят общо приблизително 36 млн. лв. оборот. Ако се въведе екотакса, дори да е 1 ст. на брой торба, ще се наложи фирмите да намалят оборота си с между 30 и 100%.

Това означава, че между 11 и 36 млн. лв. годишен оборот ще преминат в "сивия" сектор и ще бъдат разпределени между други пазари, от където ще се внасят торбички, посочи изпълнителният директор на асоциацията.

От организацията считат, че преминаването към производство на биоразградими или друг вид екологични торбички е практически необосновано. Капацитетът на производителите на биополимери в световен мащаб е символичен в сравнение с този на конвенционалните полимери, посочи Перникова.

Към момента в страната почти няма внос на обикновени торбички, съобщават от асоциацията.

Водещи

Най-четени