"Да прегърнем природата” събира полиетиленови торбички 11.06 | 09:28

Доброволци в Русе ще събират найлонови торбички

От Андриян Георгиев

Днес и утре в Русе ще се проведе кампания за събиране на полиетиленови торбички, съобщават на сайта на Русенската община.

Кампанията е под надслов "Да прегърнем природата”, а нейни организатори са младежите от Ротаракт и Интеракт Клуб Русе, съвместно с Младежки български червен кръст. Община Русе също подкрепя инициативата.

В часовете между 10:00-13:00 и 16:00-19:00 ч. около вазата в Парка на младежта и площад "Свобода” (пред Съдебната палата) доброволци ще събират найлонови торбички и ще раздават сърдечни прегръдки на всеки съпричастен към инициативата, който донесе събираните вкъщи или офиса полиетиленови отпадъци.

Събраните найлонови изделия ще бъдат използвани за изработване на декоративна инсталация – символ на предстоящия фестивал "RACycle” - екологично и много динамично двудневно събитие, което ще се проведе на 18 и 19 юни в Парка на младежта.

Целта на кампанията е да накара гражданите да се замислят колко увреждат природата с всяка торбичка и найлонова опаковка, която вземат от магазина и след това изхвърлят, без да си дават сметка за последствията.

"На всички ни е неприятно и дразнещо да сме заобиколени от летящи найлонови торбички, найлонови торбички окачени върху жици, по клоните на дървета и храсти - подритваме ги, тъпчем ги с отвращение, без да си даваме сметка, че причина за това сме самите ние.

Чрез акцията "Прегърни природата” ще накараме хората да проявят отговорност към околната среда и да се обединят за нейното опазване”, заявява Детелина Момчева, координатор на кампанията.

Организаторите призовават всички граждани да се включат в доброволческата инициатива.

Водещи

Най-четени