Експерти предлагат помощ за по-добро усвояване на еврофондовете 28.10 | 13:08

Програмите у нас ползват три различни стандарта за одиторските проверки

От Елица Елефтерова

Решения за подобряване на усвояването на европейските средства предлагат на управляващите от Института на дипломираните експерт-счетоводители. Това обяви на конференция Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Успешното усвояване на средствата по европейските програми в следващия програмен период и постигането на повече видими резултати, е национален приоритет, коментира Костов, информира БТА. За тази цел, според него, държавните органи трябва да осигурят адекватна, прецизна и точна информация за всички потенциални бенефициенти, които могат да участват със свои проекти в усвояването на средствата.

Друго, което държавата и нейните органи са длъжни да направят, е да създадат прецизна и ясна рамка за управление на средствата по европейски проекти на национално ниво, смята той. Това обаче не може да се постигне с "псевдоинструкции", и за него подобен подход показва липсата на държавническо мислене и мъдрост.

Оперативните програми у нас в настоящия планов период ползват три различни международни стандарта за организиране на одиторските проверки, коментира Валя Йорданова от Института на експерт-счетоводителите. По думите ѝ управляващите им органи нямат необходимата квалификация в одитната сфера, за да има равностойна комуникация с тях.

Масово в повечето търгове определящ критерий е "най-ниска цена", което е неразумно, особено когато става дума за големи проекти, смята Йорданова. Този критерий, според нея, е довел до неразумни нива на ценопредлагане, които са за сметка на качеството.

Йорданова изрази неразбиране за залагането на този критерий в оперативна програма "Околна среда", която финансира големи проекти за ВиК и управление на отпадъците.

По думите ѝ това показва неразбиране за рисковете и отговорностите, които се поемат с тези проекти, тъй като са нужни сигурност и изпълнение на ангажиментите.

Водещи

Най-четени