Европрограми ни помагат за санирането 22.02 | 10:11

Сградите обаче трябва да са регистрирани в общинските администрации

От Миглена Иванова

Повечето сгради в режим на етажна собственост (около 70%) не са регистрирани в общинските администрации.

Това обаче може да доведе до загуба на сериозни средства от европейските фондове, предназначени за саниране на старите жилищни сгради у нас, тъй като само сдружения на собствениците могат да кандидатстват с проекти. Това обясни пред журналисти депутатът от Атака Николай Пехливанов. Според установените срокове до края на 2012 г. най-масовата категория сгради в България – трета категория – трябва да бъдат обследвани и паспортизирани, а в тригодишен срок след получаването на техническия паспорт – собствениците да извършат предписанията за подобряване на енергийната ефективност.

От една страна, проблемът се корени в Закона за управление на етажната собственост заради многото му слабости и неясноти и основно изискването 100% от собствениците да създават сдружението. От друга страна, пък стои нежеланието на много хора да споделят отговорностите по грижите за жилищната сграда, както и липсата на каквито и да било механизми, които да ги принудят да изпълняват задълженията си на собственици.

Санирането на жилищна сграда не е евтино удоволствие, затова и много хора имат интерес към алтернативни източници на средства, с които да подпомогнат процеса. По този повод в столичния район "Оборище” представиха три подобни инициативи: проектът "Стакато”, Оперативна програма "Регионално развитие” и Националната схема за зелени инвестиции при Националния доверителен фонд.

Проектът "Стакато”

Стакато (Staccato) е мащабна европейска инициатива за демонстрационни проекти за обновяване на сгради с цел повишаване на енергийната им ефективност. Проектът стартира паралелно в София, община Оборище, Будапеща, община Обуда и Амстердам Ноорд. Стакато е подпроект на Кончерто (Concerto) – мрежа от паралелни инициативи на Европейската комисия за осигуряване на устойчиво европейско бъдеще в областта на енергийното потребление. В рамките на Кончерто паралелно се работи по 17 проекта в 46 европейски града.

Стакато продължава да действа в район "Оборище” на Столична община, но по него от следващия месец ще започне обновяването на едва 3 сгради. Причината – ниският процент на финансиране на разходите по осъществяваните дейности (35%). Надеждите на района са били останалите средства да се наберат по националната програма за обновяване на жилищни сгради, но срокът й на действие изтече в края на 2010 г. Подготвя се нейното продължение, но не е ясно колко дълго ще продължи този процес, обясни зам.-кметът на района арх. Антоатена Йовева.

Оперативна програма "Регионално развитие”

Схемата, чрез която ще се отпускат средства за обновяване на многофамилни жилищни сгради, все още не е тръгнала, обясни арх. Георги Георгиев. Очаква се тя да стартира през лятото, но все още не са дадени конкретни срокове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По програмата ще се финансират до 50% от разходите по осъществяваните дейности за подобряване на енергийната ефективност на сградите. Проекти отново ще могат да подават само сдружения на собствениците.

Национална схема за зелени инвестиции при Националния доверителен фонд

Срокът за кандидатстване по схемата е 31 март 2011 г., като там ще се приемат по-крупни проекти, т. е. – "пакетно” кандидатстване на няколко сгради. Своеобразният "проектен портфейл” ще бъде представен в процеса на преговори за продажба на предписани емисионни единици, както пише в поканата за кандидатстване по схемата. Тоест сградите кандидати трябва да са минали енергиен одит, да се пресметне общото количество вредни емисии, което ще бъде спестено от тяхното обновяване и тези емисии да се изтъргуват чрез мрежата за търговия с квоти от вредни емисии, обясни Генади Кондарев, представител на един от партньорите по проекта "Стакато”.

Арх. Йовева посочи, че за момента, поради кратките срокове за кандидатстване, е достатъчно домоуправителите да заявят, че имат готовност за създаването на сдружение на собствениците, както и за енергийното обследване в най-кратки срокове. Надеждата и на общинската администрация, и на домоуправителите е да се променят в най-скоро време текстовете в Закона за управление на етажната собственост, според които се изисква в сдружението на собствениците да членуват 100% от тях. Припомняме, че в момента се обмисля този процент да бъде намален на 67 на сто, но обсъждането и гласуването на промените в закона се бавят.

Водещи

Най-четени