Етикет ни подсказва дали печката, която купуваме, е китайска 16.04 | 11:40

Поставянето на стикер "Произведено в..." вече е задължително за нехранителните стоки

От Момчил Лалев

Ако сте решили да си купувате нова печка или нов телевизор, първо се уверете дали стоката има етикет, на който е обозначена страната, където е произведена. Така ще може да разберете много лесно дали печката е китайска, немска или южнокорейска.

Всичко това се прави за улеснение на потребителите, но вече е и задължително изискване за стоките, които се продават на територията на ЕС.

Поставянето на стикер "Произведено в..." вече е задължително за нехранителните стоки, реши Европейският парламент (ЕП).

Плановете предвиждат и затягане на изискванията за безопасност на продуктите, както и на правилата за надзор на пазара, информира пресслужбата на ЕП.

Поставянето на етикет "Произведено в..." ще спомогне за проследяване на продуктите и по този начин ще подобри и защитата на потребителите, заявиха членовете на Европарламента.

"С тези промени ще се подобри значително прозрачността във веригата за доставка на продукти и това е добре за потребителите", заяви докладчикът на ЕП относно безопасността на продуктите Кристел Шалдемозе.

Тя изрази дълбокото си съжаление, че заради различия във вижданията си държавите членки не са успели да се обединят около обща позиция по този въпрос.

"По този начин те блокираха преговорите по регламента като цяло. Ситуация, която е в ущърб на безопасността на потребителите в Европа", допълни Шалдемозе.

Новото изискване за етикетите ще се прилага за почти всички продукти на вътрешния пазар с изключение на лекарствата, уточняват още от ЕП.

За стоки с повече от една страна производител ще се обозначава тази, в която продуктът е претърпял "последната съществена, икономически обоснована преработка", която води до създаването на "нов продукт" или представлява "важен етап от производството".

От ЕП искат също така на фирмите, които нарушават правилата, да бъдат налагани съизмерими санкции с възпиращ ефект. Те трябва да са съобразени с тежестта и продължителността на неправомерните действия. 

Евродепутатите предложиха на ЕК да бъде създаден публичен черен списък на фирми, за които многократно е установено, че не спазват изискванията. От ЕП настояват и за изготвяне на база данни с продукти, създали проблеми за потребителите. 

Водещи

Най-четени