Проверяваме за опасни стоки по мобилния 08.04 | 10:16

Смартфон приложение на БТТП ще сканира баркодовете на потребителските стоки

От Георги Георгиев

Ново мобилно приложение ще ни помага да откриваме фалшиви, опасни и некачествени стоки, докато пазаруваме в супермаркета. Разработеният от Българската търговско-промишлена палата (БТТП) софтуер за смартфони ще работи като сканира баркодовете на различните продукти по щандовете.

Апликацията БГ баркод вече е в действие и ще предоставя безплатна информация на потребителите, които го активират на смартофните си.

Само с едно сканиране на баркода, така, както го правят на касите,  БГ баркод ще може да покаже кой е производителя, дали баркодът е редовно ползван или е пиратски и оттам нататък вече клиентът нека да си прави извода дали да купи тоя продукт или не.

По този начин фирмите и гражданите вече ще разполагат с надеждно и безплатно средство за проверка на легитимността на кодовете на продуктите, посочи председателят на Палатата Цветан Симеонов, цитиран от БНР.

Всичко по веригата, от полето до вилицата, както е обичайно да се казва, се проследява и не само се проследява, а и се записва в съответните база-данни. Всяка една партида може да бъде изтеглена и то точно благодарение на тези усилия по веригата да има абсолютна проследимост.

Водещи

Най-четени