Етикетите на дрехите ще дават повече информация 21.04 | 11:12

Целта е потребителите да избягват продукти, които могат да доведат до алергична реакция

От Нели Минчева

В Европа предстои да започнат да действат нови правила за етикетите на текстила, става ясно от съобщение не Европейския парламент (ЕП).

Съгласие по този въпрос са постигнали представители на ЕП и на Съвета на министрите.

Така в ЕП успяха да постигнат целта си на етикетите на дрехите да бъде указано дали в конкретната стока има продукти от животинско естество – например кожа.

Идеята е потребителите да не купуват по случайност дреха от естествена кожа, която би могла да предизвика алергична реакция.

Отделно Съветът се съгласи ЕК да изготви доклад за схема за слагане на етикети, указващи къде е произведено дадено изделие от текстил, ако става въпрос за страна извън ЕС.

ЕП иска тези етикети да са задължителни, като изключения могат да се правят само за шивачи, които работят като самоосигуряващи се лица.

Докладът трябва да е готов до 30 септември 2013 година. В него трябва да бъдат включени заключения, базирани на научни изследвания, дали има причинно-следствена връзка и риск от алергична реакция при носене на дрехи, за направата на които са използвани определени бои или наночастици.

По време на следващата пленарна сесия на ЕП през май споразумението ще бъде гласувано.

Водещи

Най-четени