Етикети-сапуни върху дрехите пестят хартия 24.01 | 13:57

Иновацията предизвика спорове относно екологичните си достойнства

От Георги Георгиев

Идеята на дизайнера Сангбуим Ким, публикувана в сайта Yanko Design, е повече от оригинална – традиционните хартиени етикети на новите дрехи да бъдат заменени от етикети, направен от специален тип сапун, който се разтваря при първото пране.

Според автора на проекта, така биха се спестили доста отрязани дървета и ще се намали общото количество използвани детергенти при пране.

Освен привърженици обаче, етикетът-сапун има и своите противници. Към новия продукт те поставят основателни въпроси от рода на дали като цяло сапуненият носител няма да бъде по-вреден от хартиения, тъй като неговата екологичност зависи до голяма степен от материалите, използваните технология при производството му - вода, мазнини, химикали и др.

Друг немаловажен въпрос е дали етикетът-сапун ще притежава необходимите характеристики на печатен носител и дали ще бъде достатъчно устойчив за да не се разпадне пренасянето и складирането на дрехите.

Вместо към етикети от сапун, противниците на идеята предлагат усилията да се насочат към използването на по-малко хартия и намаляването на броя на етикетите върху една дреха от традиционните няколко до един.

Водещи

Най-четени