Железничарите отново стачкуват 30.05 | 07:03

Нещата не се променят, твърдят синдикатите

От Ивайло Ачев

Протест на железничарите у нас ще има, стана ясно след последното заседание на Координационния съвет на Синдиката на железничарите в България (СЖБ). Той ще се проведе пред сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МИЕТ), а началният час на събитието е 13:00 днес (30 май).

Според съобщението на железничарите протестът се организира по три причини – унищожаването на българската железница, искането да се запазят работните места в сектора и да се запазят социалните придобивки при пътуване на българските железничари, членовете на техните семейства и на пенсионерите от системата на железопътния транспорт.

В споразумението след приключване на стачката в края на миналата година се посочва, че отпуските се намаляват с два дни и вече стават 20 дни. При пенсиониране железничарите ще получават като обезщетение вече по 8 заплати, а не 9, както е било досега. Освен това заплатите няма да бъдат намалявани до 1 юни 2012 г. След тази дата обаче в сила ще влезе бонусната система при заплащането на труда на железничарите.

Решението за протеста беше реално взето още в средата на месеца, веднага след като транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че в БДЖ ще има още съкращения. Като причина Московски посочи приватизацията на "Товарни превози". Преди неговото изявление се появи информация, че повече съкращения в БДЖ няма да има, но това беше светкавично опровергано.

По данни на СЖБ след големите стачки в железниците от края на миналата година 500 души са съкратени, а 1200 са доброволно напуснали.