Синдикатите предупредиха за ефективна стачка в БДЖ 09.05 | 09:49

Освобождават 850 души като част от плановете за преструктуриране на дружествата

От Деляна Петкова

850 сулжители ще бъдат освободени от БДЖ, съобщи председателят на Съвета на директорите на дружеството Владимир Владимиров. Пред БНТ той коментира, че съкращенията са записани в плана за преструктурирането на двете дружества - "Товарни превози" и "Пътнически превози".

Всички дейности в компанията са нормирани, бюджетите определени, допълни още Владимиров. Той уточни, че 400 души ще бъдат съкратените от "Товарни превози" и 450 души - съответно от "Пътнически превози".

Личният състав на двете компании трябва да бъде намален до края на годината.

От синдикатите обаче обясниха, че не са запознати с плановете за съкращения и заплашиха с ефективна стачка. Състоянието на БДЖ се влоши, въпреки че през последните 3 години от компанията си отидаха над 4 хил. служители, коментира председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Той допълни още, че днес ще има среща на ръководството на БДЖ и синдикатите, на която ще бъдат разгледани разчетите и плановете. След това ще стане ясно дали ще има стачка и ще останем ли без жп транспорт в разгара на лятото.

iNews припомня, че през миналата година служителите в БДЖ излязоха на ефективен протест срещу съкращенията и ниските доходи в компанията. Стачката започна на 24 ноември и приключи почти месец по-късно с подпосване на споразумение между страните.