За всеки втори българин дебитната карта е само за превод на заплатата 19.05 | 17:16

Едва 34% правят покупки на стоки и услуги в търговски обекти чрез ПОС терминал

От iNews.bg

Почти всеки втори българин ползва дебитна карта само за превод на заплата. Значително по-малка част от нашенците пазаруват с нея или плащат битови сметки. Това показват данните от анализ на финансовия портал "Моите пари", направен на базата на анкета, в която са се включили близо 1400 души, пише Econ.bg.

1285 души от респондентите имат дебитна карта, а 47% от тях я ползват за превод на заплата. В същото време немалък процент или 20 на сто избират този вариант, вместо да носят пари в брой, а значително по-малка част – 12 на сто, за покупки в интернет и в търговски обекти.

"Прави впечатление, че все още у нас хората предпочитат да теглят в брой вместо да се разплащат директно с дебитната си карта. От една страна това е обосновано, защото все още в много търговски обекти липсват ПОС терминали", обясни Десислава Николова, която е финансов анализатор в "Моите пари", по време на пресконференция в София.

Данните от анализа показват, че 48% от притежателите на дебитни карти теглят суми в брой от 2 до 3 пъти месечно, като техният размер най-често варира между 301 лв. и 400 лв. при една трансакция.

От друга страна само 34% от респондентите са отговорили, че правят покупки на стоки и услуги в търговски обекти чрез ПОС терминал. Повечето от тях ползват дебитната си карта по този начин между 2 и 5 пъти месечно, като стойността на покупките обикновено е ниска – в рамките на до 50 лв.

Изчисленията обаче сочат, че основното нещо, за което българите внимават при операциите с дебитна карта, е това от какъв банкомат теглят пари. Близо 80 на сто от нашенците използват такъв на банката, която е издала картата им. Въпреки това немалка част от тях не знаят колко голяма такса плащат при трансакцията.

Заедно с това почти 40 на сто от анкетираните не са запознати с размера на лихвата, с която се олихвява сметката по картата им.

Според анализа бавно, но сигурно българите избират да ползват безконтактни дебитни карти. През последните три години техният брой се увеличава с по около 3% до 17% през 2015 г.

Въпреки това обаче половината от тях са предпочели този продукт, защото им е бил предложен от обслужващата банка. По-малко от една четвърт са предпочели тези карти заради удобството при плащане на дребни суми, без да се въвежда ПИН код, а 17% са предпочели такъв вид карта, за да са в крак с новите технологии.

Водещи

Най-четени