За да падне цената на горивата, "Лукойл“ предлага да се махне биодобавката 06.04 | 13:35

Ако това стане, цената ще намалее с 5 стотинки

От Филипа Тодева

От "Лукойл" са поискали да отпадне биодобавката за горивата, като разчетите показват, че това ще доведе до намаление в цената с 5 стотинки. Това стана ясно от думите на икономическия министър Делян Добрев в парламента, предаде БТА. Искането е отправено на вчерашната среща на министъра с директора на "Лукойл" Валентин Златев.

Отлагането на смесването на горивата с биокомпонент вече бе приложено като начин да се задържат цените на горивата през миналата година. Тогава беше отложено слагането на биокомпонента в горивата, като по план то трябваше да стане през тази година. Това беше една от основните причини от 1 януари литър дизел да се оскъпи допълнително с 8 стотинки.

Графикът за биодобавките предвижда от началото на годината съдържанието на биодобавка в дизела да е 5%, а от 1 юни да стане 6%. Също от средата на годината биосъставка трябва да има и в бензина - минимум 2%. Ако планът се спази, само заради него цената на горивата ще се вдигнела с още 3-4 ст. на литър.

По време на вчерашната среща с министър Добрев, Валентин Златев е предложил още да се премахне изискването за съхранение на запаси за 60 дни, или да има намаление в този срок. Изискването беше въведено след кризата от зимата на 2009 година, когато Русия спря доставките на газ за Европа. Коментирани са и други предложения за намаление на горивата и всички те касаят спад на няколко цените, формиращи крайната цена на бензина, с изключение на евентуална възможност за промяна на ставката на акциза.

"Но ние в момента сме на минимална ставка и дори не сме достигнали минималните нива на ЕС, така че не знам дали е възможно", коментира Добрев. Той призна, че ценовата тенденция не е добра и не се ангажира да прогнозира как ще се движи цената на петрола на международните пазари. Все пак според него голям скок е малко вероятен.

По въпроса за АЕЦ "Белене" Добрев обясни, че руснаците не са повдигали темата за неустойки. Коментиран е само размерът на задълженията на България, които се дължат за изработеното до момента. Очаква се днес представители на НЕК да се върнат от Русия.

Водещи

Най-четени