Има спад в потреблението на горива с 24% от началото на 2012 година* 05.04 | 18:58

Обсъждат мерки за намаление на цените

От Филипа Тодева

От началото на годината потреблението на горива е намалявало с 24%. Това съобщи директорът на "Лукойл България" Валентин Златев след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БТА. В срещата е участвал и транспортният министър Ивайло Московски.

Тримата са обсъдили мерки за намаление на цените на горивата. Златев увери, в "Лукойл" са най-заинтересовани от нормализирането на цените. По думите му, предприятието е готово да работи и при нулева печалба.

От МИЕТ допълват, че министър Добрев е подчертал, че министерството следи ежедневно цените на горивата на дребно с цел наблюдение на пазара и ги сравнява с останалите държави в ЕС. Министерството търси механизми за ограничаване поскъпването на цената на горивата.

Цената на горивата е пряко свързана с развитието на икономиката, защото от една страна свива потреблението, а от друга – влияе негативно върху цените на стоките и услугите.

Валентин Златев е на мнение, че възможните икономически мерки за регулиране на цените на горивата, са намаляване на себестойността на преработката на нефта, фиксиране за определен период от време на цените, както бе направено миналата година, както и недобавянето на оскъпяващи компоненти към горивата.

На следваща среща между управляващите и директора на "Лукойл" ще бъде изчислено с колко може да се намали цената на литър гориво. Златев признава, че както възможностите на дружеството, така и тези на държавата не са големи, защото при себестойност на суровия петрол в литър бензин и съответно в литър дизел от над 43-44% и при още толкова процента данъци и акцизи, процентът върху който може да се влияе е много нисък.

Той добави, че в момента е непредсказуем пазарът на нефта.

При поскъпване на нефта с 34% цените у нас са се повишили съответно с 13% и 16% за бензин и за дизел.

*Информацията е актуализирана в 20:55 часа.

Водещи

Най-четени