За кражба от еврофондовете ще се влиза в затвора? 11.07 | 18:00

Като злоупотреба с европейски средства да се определя корупцията, кражби и възпрепятстване на обществени поръчки, предлага ЕК

От iNews.bg

Употребата на европейските фондове за престъпни цели поставят цялата идея на това финансиране – икономически растеж и създаване на работни места, под съмнение. От друга страна от Европейската комисия отговарят за разходването на всяко евро пред данъкоплатците и по тази причина Брюксел предложи промени, които да намалят злоупотребите с фондовете.

Целта на Комисията е да не могат да бъдат използвани различията в правните системи на отделните държани в ЕС. Затова и в нова Директива, предложена от ЕК, са записани общи дефиниции на престъпленията срещу бюджета на ЕС, както и минимални наказания. В тежките случаи ще се стига до затвор, обещават от Брюксел.

В момента в отделните страни се борят с различни методи срещу измамите с европейски средства. Определението за това какво е измама с европейския бюджет, както и санкциите обаче се различават. Освен това периодите, в които е възможно да бъдат разследвани подобни престъпления, също варират в много широки граници – от 1 до 12 години.

По тази причина и от ЕК са изготвили предложение за определение на престъплението с европейско финансиране. Като такива се определят престъпления като корупция, присвояване на средства, пране на пари или възпрепятстване на обществени поръчки. Предложението е при установяване на подобни нарушения минималната санкция да бъде шест месеца лишаване от свобода. А за да бъдат възстановени средствата – приходите от тези престъпления ще бъдат конфискувани.

През 2010 година са докладвани 600 случая със злоупотреба със средства от бюджета на ЕС. Предполагаемите загуби са в размер на 600 млн. евро.

Водещи

Най-четени