За съжаление това го знае всяко дете: Проституцията е един от най-печелившите бизнеси 21.05 | 11:33

Съвременните роби, предлагащи секс услуги, заработили за шефовете си 72 млрд. евро

От iNews.bg

Не от днес редица доклади и експерти твърдят, че сексуалната експлоатация носи големи пари. Тя е сред най-печелившите престъпни дейности, наравно с продажбата на наркотици и нелегалната търговия с оръжия. 

Според данни на Международната организация на труда жените и мъжете, продаващи плътта си не по собствена воля, са заработили две трети от 109,5-милиардната печалба, придобита от престъпни дейности. Така "бизнесмените" и сводниците имат приходи от 72 млрд. евро благодарение на най-древната професия.

Една четвърт от тях идват от проституцията, упражнявана в развитите икономики и страните членки на ЕС. 

Над половината от жертвите на трудовата и сексуалната експлоатация са жени, сочи докладът. Те основно са принудени да работят против волята си в сферата на сексуалните услуги и домашния труд. 

Мъжете и момчетата обикновено биват превръщани в съвременни роби в сферата на земеделието, строителството или биват "заточени" в мините. 

Експертите коментират, че тези данни показват, че сексуалните услуги, предоставени по принуда, са 6 пъти по-доходоносни от другите типове трудова експлоатация.

8 млрд. долара пък е печалбата за работодателите, които плащат на персонала по-ниски от законоустановените заплати или въобще не плащат на хората си.   

Съвременното робство е най-често срещано в Азиатския пасифик, следвано неотлъчно от развитите икономики и ЕС. В Близкия изток това явление е най-рядко срещано, като печалбите от него са най-ниски. 

Водещи

Най-четени