За трети пореден месец дефлация в България 12.08 | 13:10

През последния месец юли са поевтинели храните и безалкохолните напитки, алкохолът и цигарите, облеклото и обувките и др.

От iNews.bg

България остава в дефлация за трети пореден месец.От началото на годината показателят възлиза на 0,3%, а на годишна база дефлация е отново 0,2%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Негативният тренд на инфлацията в България се задържа за пореден месец най-вече заради спад с 2,7% на цените на облеклата и обувките, както и на хранителните продукти и напитките с 1% и на тези в сферата на здравеопазването с 0,4%.

От друга страна данните за юли 2015 г. показват поскъпване с 4,5 на сто на услугите в развлекателния и културния сектор. Ръст от 0,8 на сто има при цените в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. През миналия месец с по 0,6 на сто са поскъпнали и обзавеждането на дома, както и транспортът.

Според изчисленията на НСИ според хармонизирания индекс на потребителските цени за юли месечната инфлация е 0,2%. Основна причина за увеличението на показателя, който измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от всички домакинства, е увеличението на цените в транспорта, както и на тези за развлечения и хотели.

Отново спрямо хармонизирания индекс от началото на годината е регистрирана дефлация от 0,2% и годишна такава от юли 2014 г. до юли 2015 г., възлизаща на 1%.

 

 

Водещи

Най-четени