Забогатели сме с 12% за една година 08.10 | 11:49

Спестяванията на домакинствата достигат 32,4 млрд. лева в края на юни

От Ралица Стоянова

Финансовото богатство на домакинствата нараства с 12% за една година до близо 41,8 млрд. лв. в края на юни 2012 г. Това става ясно от последния тримесечен анализ на "УниКредит Булбанк".

Увеличаването на финансовите активи с около 945 млн. лв. през второто тримесечие е движено основно от банковите депозити. Спестяванията на домакинствата в банките са набъбнали с 14% за една година, като към 30 юни възлизат на 32,4 млрд. лв. Спестяванията в пенсионните фондове се увеличават със 196 млн. лв. през второто тримесечие благодарение на задължителните вноски и достигнат малко над 5 млрд. лв.

Животозастрахователните резерви са 628 млн. лв., което е повишение от близо 14% за една година. В неблагоприятна посока се развиват инвестициите, които са пряко свързани с местния финансов пазар. Вложенията в акции намаляват със 140 млн. лв., а в дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) – с 21 млн. лв.

Общото нетно богатство на домакинствата към 30 юни 2012 г. възлиза на 229 млрд. лв. За сравнение преди година стойността му е била почти същата, но въпреки това за второ поредно тримесечие се отчита ръст. Това се дължи на по-бързия ръст на финансовите активи в сравнение със спада в жилищните имоти. Общият обем на ипотечните кредити е намалял с 0,5% на годишна база през второто тримесечие на тази година до над 9,3 млрд. лв. Изтеглените ипотечни заеми от небанкови финансови институции се свиват с 12% до 566 млн. лв. към края на юни 2012 г. С близо 27 млн. лв. са намалели и кредитите с ипотеки от банки за последната година. Към края на второто тримесечие техният обем се равнява на 8,8 млрд. лв.

Дългът на домакинствата намалява с 1,3% на годишна база до 20,5 млрд. лв., като темповете на спад се ускоряват още повече в сравнение с предходните тримесечия. С 270 млн. лв. намалява дългът само през последната година.

Потребителските кредити от небанкови финансови институции са в размер на 838,3 млн. лв. като намаляват с 14 млн. лв. спрямо първите три месеца на 2012 г. Потребителските кредити от банки продължават да намаляват бавно, като спадът в заемите в лева е почти компенсиран от ръст на тези в евро.

Към 30 юни банките са отпуснали потребителски кредити на стойност 7,4 млрд. лв., като се отбелязва спад от близо 2% за една година. Овъдрафтите (включително кредитните карти) също продължават да намаляват значително и вече са със 148 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано.

Според доклада липсата на апетит към потребителски кредити може да означава устойчива слабост във вътрешното потребителско търсене. Другите кредити, както от банки, така и от небанкови институции (селскостопански, свързани с обучение и други кредити) нарасват както на тримесечна, така и на годишна база, докато лизинговите договори (основно свързани с покупка на автомобили) се увеличават леко за първи път след дългия и силен спад, започнал през 2009 г. Все пак, лизинговите договори продължават да регистрират спад на годишна база от 15%. Анализаторите смятат, че това може да означава, че е достигната временна стабилност, докато по-значителен и устойчив ръст в търсенето е малко вероятен.

Водещи

Най-четени