Замразяват цените на основните храни 02.08 | 16:06

Две търговски вериги няма да вдигат за три месеца цените на 10 хранителни продукта от български производители, съобщи Найденов

От Ралица Стоянова

Две търговски вериги - Metro и Kaufland, няма да вдигат за три месеца цените на 10 хранителни продукта от български производители, съобщи днес (2 август) министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Стоките са хляб "Добруджа" и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо (трупно), яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши. Тази социална кошница се слага ежедневно на трапезата и хората не могат да минат без тях”, коментира Найденов.

Мярката влиза в сила още от утре.

Преговаря се и с други вериги и положителен отговор може се чака до края на деня от още поне две, каза  Найденов, цитиран от БТА.

Пазарът е изключително нервен и динамичен и след три месеца цените няма да се повишат, а ще паднат, смята министърът.

iNews припомня, че вчера след среща между премиера млекопреработватели, месопреработватели, животновъди и представители на търговските вериги стана ясно, че ДАНС ще проверява изкривяването на пазара за месо и мляко. Днес от БСК заявиха, че намеренията на държавните институции за проследяване на "изкривяванията” в ценообразуването на основни хранителни продукти е непазарно и неефективно.

Водещи

Най-четени