Заплатите у нас се увеличават 18.12 | 12:05

Разходите за труд на работодателите растат с 5,9%, сочи Евростат

От Ралица Стоянова

Заплатите у нас са се увеличили с 6,6% през третото тримесечие на тази година спрямо предишното. Това сочат данните на Евростат.

Разходите за труд на работодателите за отработен човекочас през третото тримесечие на тази годината се увеличават на годишна база с 5,9%, пише Econ.bg.

Два са основните компоненти на трудовите разходи – заплати и разходи, несвързани с изплащането на заплати. Другите трудови разходи се увеличават с 2,3%.  

През вторите три месеца на годината ръстът беше в рамките на 4,8 на сто, от които 5,8 ръст на изплатените възнаграждения за час и 0,1% на другите разходи.

Същевременно разходите за труд на човекочас в еврозоната са се покачили с 2% през годината до края на третото тримесечие на 2012 г. Това е ръст спрямо 1,9% увеличение, регистрирано през второто тримесечие на тази година.

Като цяло в Европейския съюз годишният ръст е 1,9% през третото тримесечие на 2012 г. и не се променя спрямо предходните три месеца на тази година.

В еврозоната заплатата на час се увеличава с 2% през годината до третото тримесечие на 2012 г. Разходите, несвързани със заплати, нарастват с 1,7%. Общо в 27-те страни-членки на ЕС заплатите се покачват с 2% за разглеждания период, а компонентът на трудовите разходи, несвързани с изплащане на възнаграждения, се увеличава с 1,9%.

Сред държавите членки разходите за труд се увеличават на годишна база най-много в Естония (7,6%) и Румъния (7,2%). Същевременно най-малко трудовите разходи нарастват в Холандия (0,5%). В Словения разходите за труд намаляват с 0,8%.

Водещи

Най-четени