Започва инженерното проектиране за "Набуко Запад" 28.01 | 17:35

Проектирането ще се извършва от компанията Saipem

От Ралица Стоянова

"Набуко газ пайплайн интернешънъл" подписа договор за инженерно проектиране с компанията Saipem за тръбопровода "Набуко Запад".

Saipem бе избрана след открита тръжна процедура, която стартира през септември 2012 г.

Договорът включва извършването на всички дейности по инжeнеринга на 48-инчовия, 1326-километров тръбопровод. В това число и стратегически анализ на данни и информация и оценка на риска, за правилно позициониране на ресурсите по трасето с цел успешно финализиране на проекта без прекъсвания.

Новата оценка се налага, след като през миналия юни консорциумът "Шах Дениз” избра трасето "Набуко Запад” като Централноевропейски маршрут за износ на газ. Новият анализ ще стъпи на съществуващите инжeнерни данни за 56-инчовия, 3900-километров първоначален вариант за тръбопровода "Набуко”.

През януари 2013 г. акционерите в "Набуко” подписаха с акционерите в газовото находище "Шах Дениз” Споразумение за сътрудничество, опции за придобиване на дял и финансиране.

Тръбопроводът "Набуко Запад” се планира да пренася каспийски газ от българо-турската граница през България, Румъния и Унгария до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен.

"Набуко Запад" е позициониран като част от Южния европейски газов коридор, за да диверсифицира газовите доставки до 500 млн. потенциални потребители в разрастващите се икономики на Югоизточна и Западна Европа. 

 

Водещи

Най-четени