Земеделската революция на Румъния 20.09 | 10:48

След миналогодишните рекорди земеделците в северната ни съседка отново очакват отлична реколта

От Деляна Петкова

Румъния поставя рекорд след рекорд в земеделието - започна истинска "земеделска революция", пише в днешния си брой румънският вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.

През миналата година реколтата е била рекордна, при това на фона на две десетилетия със спад, отбелязва изданието и допълва, че и през 2011 година земеделската продукция в Румъния ще бъде много добра. Всъщност това е изненада за по-голямата част от земеделските производители - те очакваха спад на продукцията след рекордите от 2010 година. 

Плащането на субсидиите навреме, достатъчните валежи и високата цена на житните култури са три от елементите, довели тази година до постигането на богата реколта. Според експерти обаче земеделският потенциал на Румъния е два или дори три пъти по-голям.

Производството на жито тази година е над осем милиона тона и Румъния отново може да се нарече "житница", коментира министърът на земеделието Валериу Табара.

За тази година се очаква много добра реколта при всички зърнени култури и земеделски растения, посочва вестникът. Продукцията на царевица се очаква да превиши 11 милиона тона, а на слънчоглед да достигне 1,6 милиона тона, което е "исторически рекорд", според министъра на земеделието. При рапицата се очаква продукция от 800 000 тона, а при картофите - 3,5 милиона тона.

Водещи

Най-четени