Земеделските министри обсъждат селскостопанската политика на ЕС 20.09 | 09:05

Употребата на биомаса за производство на енергия също ще е във фокуса на разговорите

От iNews.bg

В Брюксел днес (20 септември) започва заседанието на европейските министри на земеделието и рибарството. Една от основните цели на срещата е обсъждането на реформи в Общата селскостопанска политика (ОСП).

Първите общи мерки в областта на селското стопанство в ЕС датират още от 1987 година. Целите са стабилизиране на пазарните цени и подпомагането на земеделците. Стабилизирането става чрез пазарни мерки и системата от интервенционните запаси.

Сега е време за промяна – необходимо е не временен, а постоянен източник на доставки в хранителната индустрия, особено там, където няма устойчиви запаси. Необходим е и по-широк набор от храни, които да влязат в интервенционната система. Това ще доведе до подобряване на хранителния баланс, смятат европейските експерти.

Според някои страни в ЕС обаче системата всъщност е социална и тези мерки не трябва да бъдат вписвани в Общата селскостопанска политика (ОСП).

По време на Съвета на министрите днес ще бъдат дискутирани за употребата на биомаса от фермите за производство на енергия.

Водещи