Земеделските ваучери за гориво - задължително с два баркода 02.06 | 11:30

Документът има 7 защити от фалшифициране, става ясно от инструкциите на МЗХ

От Симеон Досев

Задължителни 2 баркода трябва да имат ваучерите за фермерско гориво. Единият съдържа серия, номер и година на емисията, а другият дава данни за земеделския производител. Това гласят инструкциите как да се разпознават истинските ваучери за евтина нафта, подготвени от земеделското и финансовото министерства.

Също така ваучерът за гориво ще се състои от три части - А, Б и В. Част А и Б се предоставят на земеделския производител, а част В остава и се съхранява в съответната общинска служба "Земеделие”.

Едната част на ваучера се приема от бензиностанцията или търговеца на гориво. Другата се прикрепва към фактурата и се съхранява от земеделския производител за 5 години напред, информира вестник "Труд".

Трябва да са посочени още и конкретните литри газьол, за които фермерът има право да ползва отстъпка при акциза, както и годината, за която се предоставя отстъпката. На него трябва да е изписана и номиналната стойност за гориво.

Инструкциите казват още, че на оригиналния ваучер ще има изричен текст, че той е предназначен само за закупуване на газьол. Като цяло документът има 7 защити от фалшифициране.

Водещи

Най-четени