Знаете ли, че това е една от най-конкурентоспособните икономики в света? 30.11 | 14:11

Става въпрос за Тайван

От Лазар Тодоров

Какво знаете за Тайван?

Със сигурност я възприемате като екзотична туристическа дестинация, но едва ли знаете много за икономиката на страната, която през последните години е наистина впечатляваща.

Тайван е известна като родина на някои от най-големите и най-разпространени технологични марки по света, в това число един от лидерите на пазара на смартфони HTC, както и компютърните гиганти Asus и Acer.

Всъщност страната е една от най-конкурентоспособните икономики не само в Азия, но и по целия свят. Редица престижни световни форуми поставят Тайван сред първите места в своите класации.

В последния доклад за световната конкурентоспособност (Global Competitiveness Report 2013-2014) страната заема 12-то място от 148 държави, изкачвайки се с една позиция спрямо миналогодишната класация.

Според доклада представянето на Тайван е изключително стабилно през последните пет години, като основните причини за това са бизнес иновациите, високоефективния пазар на стоки и отличното образование.

През 2012 г. БВП на азиатската страна е 473,7 млрд. долара, което прави 37 700 долара на глава от населението. 

Тези впечатляващи макроикономически показатели се дължат преди всичко на добре развития ИКТ сектор в страната. Тайван държи първо място по пазарен дял в редица продуктови категории, в това число 54,4% при LCD мониторите, 85,3% при дънните платки и 89,4% при преносимите компютри. 

Вижте още интересни факти за азиатската държава в Econ.bg.

Водещи

Най-четени