И енергийният министър против акциза на горивата 18.10 | 12:37

Вчера премиерът каза, че не трябва да се облага метана и природния газ, защото ще се вдигнат цените на други услуги

От Кремена Бедерева

Облагането на природния газ и метана с акциз следва да се отлага възможно най-дълго във времето. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

Той присъства на официалната церемония по връчването на сертификат за инвестиция клас "А" на "Луфтханза Техник София" ООД, в присъствието на посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер.

Общата стойност на инвестицията е 25.4 млн. лв., като се очаква да бъдат разкрити нови 180 работни места.

Министър Трайков посочи, че природният газ в България е важен за топлофикациите, защото директно е свързан с развитието на топлофикационния сектор, за битовата газификация и за предприятията, които го използват като суровина, както и за транспортния сектор.

Попитан дали се очаква да има други доставчици на природен газ през 2013 г., министър Трайков отбеляза, че за да има газ от други доставчици, а именно по южния газов коридор от Каспийския регион, са необходими две условия - транзитно споразумение между Турция и Азербайджан и изграждането на разклонението на газопровода Турция - Гърция - Италия, т.нар. гръцка връзка.

Същевременно председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев споделя днес мнението на премиера Бойко Борисов, че по време на криза не е моментът за вдигане на данъци и по-специално – за увеличение на акциза на метана.

"Оптимист съм, че през зимния период няма да се наложи да вдигаме цената на парното", заяви още председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Той отбеляза, че по отношение на зависещите от комисията параметри цените за услугата топлоснабдяване няма да бъдат променяни, но заради промяна в цените на горивата на световните пазари и на природния газ, който е гориво за топлофикационните дружества, винаги има известен риск от поскъпване.

"Приветствам решението на премиера за отхвърляне на предложението да се въведе акциз върху природния газ и споделям мотивите, че сега не е момент да се въвеждат допълнителни данъци", коментира още Семерджиев.

Идеята да се въведе такъв налог е разписана в Закона за акцизите за следващата година. Тя обаче няма да се осъществи, тъй като налагането на акциз върху горивата, ще се отрази върху крайните цени на всички стоки, както и на парното.

iNews припомня, че вчера - 17 октомври премиерът Бойко Борисов каза, че "не трябва да облагаме метана и природния газ с акциз, защото ще се вдигнат цените на много други услуги. Не можем да си позволим това във време на криза".

Той допълни, че идеята на финансовия министър Симеон Дянков за акциз на метана е добра, но сега не може да бъде осъществена.

"Затова съм казал на министрите, че дори и "когато мислят на глас", след това се правят ужасни политически заключения", коментира още премиерът. Борисов заяви още, че носи политическата отговорност за управлението на страната.

"Ако сложим данъци на всичко, което можем да обложим, ще напълним бюджета, но хората ще обеднеят, а това не можем да си го позволим", обясни Борисов.

Думите на Борисов бяха по повод проектозакона за акцизите и данъчните складове, публикуван на сайта на Министерството на финансите. В него е записана идеята за налагане на акциз върху природния газ, както и увеличение на налога на газьола и керосина.

На 11 октомври шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев коментира, че тези нови такси ще бъдат калкулирани автоматично в цената на суровините и ще натежат директно на крайните потребители.

Най-четени