Акцизът за газа ще натежи на потребителите, прогнозират от ДКЕВР 11.10 | 17:21

Новият налог ще се калкулира автоматично в цената на синьото гориво

От Деляна Петкова

В проектозакона за данъчните складове и акцизите, изготвен от Министерството на финансите, се предвижда налагане на акциз за природния газ. Ще бъде увеличен и акциза на газьола и керосина - от 615 на 630 лева.

Природният газ, използван като моторно гориво, ще бъде обложен с акциз от 1,70 лева за 1 гигаджаул, използван като гориво за отопление - с 0,20 лв. за гигаджаул, а за битови нужди, по смисъла на Закона за енергетиката, остава без акциз.

Проектът е публикуван на страницата на Министерството на финансите.

"Не мога да коментирам данъчната политика на държавата, но сме длъжни да се съобразяваме при определяне на крайните цени на природния газ и парното с всички данъци и такси, тъй като това са разходи, които няма как да бъдат избегнати". Така коментира председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев идеята на финансовото министерство, предаде БТА.

Това напрактика означава увеличаване на крайната цена за потребителите, тъй като в нея се включват автоматично всички данъци и такси. С колкото поскъпва природният газ, с толкова ще се увеличат и сметките за газ, дизел и т.н.

Но дори и от 1 януари да влязат в сила новите акцизи, според Семерджиев, в цената на газа това ще бъде отчетено при следващия регулаторен период - от 1 април.

Предложенията на МФ за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове се правят заради необходимостта от хармонизация на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на косвеното облагане.

Водещи

Най-четени