И оцетът вече със стандарт 06.03 | 10:12

Сериозни санкции грозят производителите на оцет, които не спазват новата наредба

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за виното и спиртните напитки. С промените се въвежда т.нар. стандарт за оцета. Според него производството, етикетирането, предлагането и координацията на контрола на оцета се извършва при условия и по ред, определени в наредба на министъра на земеделието и храните.

Производителите, които произвеждат, разпространяват, продават, влагат или предлагат за консумация оцет в нарушение на този закон, се наказват с глоба в размер от 1000 до 5000 лева - за физическите лица, съответно с имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева - за юридически лица и еднолични търговци.

В законопроекта се дава ясна дефиниция на оцета. Според определението оцет е продукт, получен чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация от оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание, не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.

Видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен, се посочва още в закона. С промените в означението на продукта ще се посочва и съдържанието на оцет на киселина в него, изразена в обемни проценти.

Няма да се допуска означение с наименованието оцет на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина.

Народното събрание промени състава и на няколко парламентарни комисии. Промените обхванаха временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършени в периода август 2009 – март 2013 г., комисията по бюджет и финанси, комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, комисията по труда и социалната политика, комисията по външна политика, комисията по регионална политика и др.

Водещи

Най-четени