Иво Прокопиев прибрал нови 2,5 млн. лв. от ПОК "Доверие" 08.08 | 09:47

Контролирана от олигарха публична компания прибира парите за втора пенсия

От Кремена Бедерева

Пенсионнoосигурителната компания "Доверие" продължава да играе ролята на дойна крава в ръцете на финансово закъсалия олигарх Иво Прокопиев. Проверка на в. "Репортер" установява, че броени дни след като журналистическо разследване показа схема за скандално финансиране с милиони левове на компании от групата на Прокопиев през "Доверие", пенсионни фондове на дружеството отново наляха пари по отработения механизъм.  

Очевидно Прокопиев, който е вторият по големина акционер в "Доверие" и всячески се опитва да спре сделката по смяната на мажоритарната собственост в компанията, е решил да тегли "като за последно". 

Новата сделка

Като средство за усвояване на парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се, този път са използвани акции на "Соларпро холдинг" и облигации на "Алфа финанс холдинг". На 25 юли през фондовата борса в общо три сделки преминават 5,85 млн. акции на "Соларпро холдинг". В също толкова сделки се изтъргуват и облигации за 440 хил. лв. Купувачи на книжата във всичките шест трансакции са фондовете на "Доверие". 

Прехвърленият обем акции от "Соларпро" е над 12,5% от капитала на холдинговото дружество. С близък до този дял или по-голям от него според последния консолидиран отчет на компанията към 31 март са само мажоритарят "Алфа финанс холдинг" с 58,9% и ”Солар венчърс", което има 11,6%. В резултат от сделката с акциите по сметката на дружествата на Прокопиев влизат 2,06 млн. лв. Така за един ден "Доверие" "инвестира" общо 2,5 млн. лв. 

Този път обаче сделките се случват на официалния пазар на Българска фондова борса, което е нов подход между "Доверие" и Прокопиев. Доскоро хит в прехвърлянето между тях бяха репо сделките. След като КФН предписа затварянето на няколко отворени от пенсионните фондове репа с акции на "Каолин", сега сделката вече се вписва в представите за директна портфейлна инвестиция. И няма как да е иначе, при положение че се придобива дял над 10%. 

Внезапен инвести­ционен порив

Поведението на пенсионните фондове обаче е доста странно, като се има предвид досегашната им оценка към "Соларпро холдинг". Компанията заема малък дял от инвестициите в акции според последния публикуван детайлен отчет за фондовете на "Доверие", който е към края на 2012 г. Според него трите пенсионни фонда от групата имат обща експозиция от около 300 хил. лв.

Какво толкова се промени между декември 2012 г. и юли 2013 г., което да накара инвестиционния екип на "Доверие" да изкупи "Соларпро холдинг"?

Според обяснителните доклади към отчетите на соларната компания – нищо. Или почти нищо. Всъщност най-ценното качество на "Соларпро холдинг" в момента е, че е публична компания и това дава повече свобода на пенсионните фондове да "влагат" в нея от нормативна гледна точка. Или казано по друг начин, една от последните опции на Прокопиев да се финансира през парите за втора пенсия. Така "Соларпро" заема мястото на вече продадения "Каолин". 

Другото променило се спрямо края на миналата година е напредналата процедура по смяната на мажоритарната собственост в "Доверие". Вторият по големина акционер Прокопиев се противопоставя категорично на сделката между британската United Capital и австрийската VIG. За провалянето на договорката е впрегната цялата медийна машина на "Икономедиа".

Но докато продажбата се случи или не, фондовете на "Доверие" ще "открият" всичките ценни възможности за инвестиции в компании от групата на акционера си Прокопиев. 

"Доверие" впрочем са единствените, демонстрирали доверие към "Соларпро холдинг". Сделката от 25 юли е най-голямата с акциите от листването на компанията на борсата. По-детайлен преглед на сделките с акции на холдинговото дружество показва, че обемът на прехвърлените тогава книжа надминава сбора от всички изтъргувани акции в историята му.  

От качването си за търговия на борсата книжата вече са загубили над 60%  от оценката си. Дружеството е едно от малкото на борсата, ако не и единственото, което така и не достигна цена на затваряне поне равна на номинала от му от 1 лев. 

Завинаги заедно

Инцидентните сделки със "Соларпро холдинг" говорят за изключително слабата, дори почти никаква ликвидност по позицията. Това изправя фондовете на "Доверие” в опасната клопка да не намерят купувач за "инвестицията" си, когато и ако изобщо решат да се разделят с нея. А тови ги оставя в позицията "завинаги заедно" с Прокопиев. 

Рискът обаче явно нe плаши мениджмънта на "Доверие" или те просто са свикнали с обвързващите инвестиции с него. Поне за това говори практиката. Разследване на БГНЕС наскоро показа как фондове от групата са изкупили значителна част от облигациите на "Алфа енерджи холдинг” – дъщерно за "Соларпро холдинг”. Дългът почти веднага става устойчиво проблемен.

"Алфа енерджи холдинг" не листва емисията за търговия на борсата, както предвижда първоначалният проспект при издаването на дълга. Така книжата на пенсионните фондове остават без котировки за оценка на емисията, без реална цена и с не много възможности да се отърват от нея. 

Проблемите по дълга продължават 

"Алфа енерджи холдинг" пропуска да плати на кредиторите си амортизационно плащане в края на декември 2012 г.  Последва общо събрание на облигационерите където пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц" се съгласяват да се смени емитентът и "Алфа енерджи" заменя "Алфа енерджи холдинг". Собственик на новото дружество става офшорката "Грийн бърд инвестмънт”, чиято компания-майка е дружество, обявено в процедура по несъстоятелност. Така отговорни за плащането на дълга, в който са инвестирали "Доверие” и "Алианц", стават чужди дружества с неясни капитали, без никакви активи, а някои от тях и фалирали. 

Затова и през април 2013 г. от КФН реагират, разписвайки задължителна инвестиционна препоръка към "Доверие" и "Алианц" да продадат облигациите. И докато от "Алианц” изпълняват разпоредбите на КФН, мениджмънтът на "Доверие” отказва да изпълни предписанието на КФН. 

Кои са "Соларпро холдинг"…

Но да се върнем към соларната компания и нейния бизнес. Какво е "Соларпро холдинг"? Дружеството възникна в резултат от сложна схема, при която част от бизнеса на "Каолин" беше отделен в нова публична компания. В резултат от нея акционерите в "Каолин” загубиха 1/16 от акциите си, които преди седмици Прокопиев продаде на новите собственици от Quarzwerke заедно с дела на неговата "Алфа финанс холдинг". 

…и какъв е техния бизнес

А колкото до бизнеса на компанията "Соларпро холдинг" - явно той е достатъчно добър да накара мениджмънта на "Доверие” да й гласува доверие. Казано с една дума обаче – влошава се. 

Последният годишен консолидиран отчет на "Соларпро холдинг" показва 45% спад на годишна база на консолидираната печалба до 3.15 млн. лв. за 2012 г. Това на фона на ръст в приходите. Консолидираните продажби се увеличават със 148% на годишна база до 110 млн. лв. за 2012 г.

От компанията си имат оправдание и чертаят нови възможности. "Намалението на изкупните цени на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) след юни 2012 г., както и цялата държавна политика по отношение на ВЕИ сектора, наложиха преразглеждане на стратегията за развитие на Соларпро холдинг АД", се казва в междинния доклад за дейността. Зад "преразглеждане на стратегията" явно се крие спирането на част от дейността. В средата на миналата година "Соларпро холдинг" затвори завода си за производства на соларни панели, което беше акцент в бизнеса на компанията. 

Така за нея остана алтернативата да работи по изграждането и продажбата на ВЕИ паркове. А за тяхната успеваемост попитайте облигационерите от "Доверие". Те вече имат опит с корпоративния дълг, издаван от компании на Прокопиев, опериращи именно такива ВЕИ паркове.

Водещи

Най-четени