Излет около София в подкрепа на железопътния транспорт в България 03.06 | 09:44

Събитието ще покаже как градската железница може да се използва ефективно

От Ивайло Ачев

Днес, 3 юни, движението "Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт” организира излет и кани всички граждани с будна съвест в подкрепа на столичната градска железница и за спасението на железопътните превози в България, съобщават организаторите.

От "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" уточняват, че са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на транспорта Ивайло Московски, до министъра на финансите Симеон Дянков и до столичния кмет Йорданка Фандъкова с което искат да се предприемат действия за спасението на желзниците.

Целта на инициативата е да покаже, че градската железница може да се използва с успех (както това се случва в много европейски държави) и да подобри значително трафикът между Аерогара София, Централна гара и кварталите "Слатина", "Редута", "Изток", "Дианабад" и кв. "Хладилника" и да реши нововъзникналите проблеми със задръстванията при концерти или спортни събития в зала "Арена Армеец" (линията минава на метри от залата и биха могли да се направят спирки в двете посоки, чрез които хората спокойно да пътуват, без да е необходимо ползването на леки коли, тъй като паркингът на залата е за едва 800 автомобила), да намали шума и замърсяването.

Събитието ще следва част от маршрута на почти изцяло демонтираната Софийска околовръстна ж.п. линия. Срещата на участниците е в 10:15 часа сутринта на Централна гара в София, а тръгването – в 10:45 часа.

Предвижда се с влак (всеки участник ще си закупи билет) групата да се придвижи до гара Подуяне, от където в 11:00 часа ще започне същинският излет по линията към гара Пионер и Хладилника (частично демонтирана през миналата година като премахването ѝ бе съпътствано с множество протести, уточняват организаторите).

Следващата спирка от излета е гара Пионер в 13,30 ч., където ще се проведе хепънинг за привличане на вниманието към възможностите на градската железница и проблемите на българските железници и всеки желаещ ще може да се срещне с железопътни специалисти, които да му разкажат за историята и съдбата на жп транспорта у нас.

Излетът ще продължи по демонтираната линия до кв. "Хладилника" с дискусии по проблемите на градоустройството и транспорта. Събитието ще приключи в 16:30 часа.

Най-четени