Износът ни на месо и мляко се увеличава 27.09 | 16:13

През 2011 г. са изнесени над 40 хил. тона млечни продукти. Износът на живи животни се увеличава с 21%

От Ралица Стоянова

Важното нещо за животновъдния сектор е да се намали делът на вносните суровини във вътрешното потребление. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на Първия земеделски форум, който се проведе днес.

От 2011 г. се наблюдава положителна тенденция при говеждото, овчето, козето месо и млечните продукти. Все още е висок делът на вносните суровини и продуктите при птичето и свинското месо.

Износът на живи животни през 2011 г. е нараснал с почти 500 млн. долара, което е 21% увеличение спрямо 2010 г. През 2011 г. са изнесени над 40 хил. тона млечни продукти. През първите пет месеца на 2012 г. тенденциите са да нараства износът на месо с 11% спрямо 2011 г., по същия начин бележи ръст и млякото и млечните продукти с 16%.

Хубавото е, че 86% са изнесени за страни от Европейския съюз, което означава, че българските продукти вече притежават необходимите качествени, вкусови и маркетингови параметри, за да бъдат приети на тези пазари, каза Димитров.

По отношение на външната търговия, усилията на Министерство на земеделието и храните са в намиране на нови пазари и затвърждаване на съответните позиции, от което зависи сектор животновъдство, заяви Димитров.

 

 

Водещи

Най-четени