Изпълнили сме всички препоръки на Брюксел за дела на зеления ток 19.12 | 14:05

Същото се отнася и до нивата на енергийна ефективност, обяви Петкова

От iNews.bg

България е изпълнила всички препоръки на ЕК по отношение дела на ВЕИ в икономиката, енергийната ефективност.Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

"Така сме моделирали нашия план, за да отговорим на препоръките на ЕК по отношение на ВЕИ", отбеляза министърът в изложението си пред експертите и депутатите от ресорната парламентарна комисия.

По отношение на другите поставени цели в областта на природния газ, свързани със създаването на конкуренция, интегрирането на българския пазар с европейския и свързаност със съседните страни, Петкова съобщи, че също работим в унисон на поставените препоръки на Брюксел.

По отношение на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" можем да кажем, че и тази препоръка е напълно изпълнена. Към настоящия момент е одобрен от Агенцията по доставките към ЕС договор за доставка на свежо гориво.

До края 2021 г. Брюксел да направи и приеме промени в директивите за енергийната ефективност, съобщи още министърът. "България е една от малкото страни,които е преизпълнила поставените цели по отношение на ВЕИ", добави Петкова.

В рамите на днешното заседание на комисията в парламента обект на разглеждане е и темата за строителството на АЕЦ"Белене".

Водещи

Най-четени