Изтича срокът за подаване на декларации за физическите лица 02.05 | 07:43

Днес е последният срок за подаване на годишната данъчна декларация

От Кремена Бедерева

Днес е последният срок за подаване на годишната данъчна декларация от физическите лица, както и за внасяне на декларирания в нея данък за довнасяне.

Лицата, които подадат годишна данъчна декларация в срок до 2 май 2011 г. по електронен път, ползват отстъпка от 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, при условие, че не са ползвали отстъпката от 5 на сто, предвидена за срока до 10 февруари.

До 2 май 2011 фирмите, които са изплатили доходи през 2010 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни да декларират пред НАП данни за изплатените суми.

НАП сравнява тези данни с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или данъчна ревизия.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице.

Водещи

Най-четени