Още един ден за подаване на данъчните декларации 30.04 | 12:34

Това може да направите в понеделник, 2 май

От Елена Коцева

Данъчни декларации за доходите ще могат да се подават и в понеделник.

Това ще може да стане, тъй като крайният срок по закон е днес, 30 април, но тъй като е събота - почивен ден, последният срок за подаване на данъчните декларации се прехвърля в понеделник.

Доходите си трябва да декларират всички физически лица, които през миналата година са получавали заплащане извън трудовите си договори - наеми, хонорари, заплащане по граждански договор, както и приходите на хората със свободни професии.

Хората, загубили работата си през миналата година, също трябва да подадат декларация.

Декларации трябва да подават и хората, които са сменили работодателя си в рамките на миналата година, дори и да са работили само по трудов договор и не на по два трудови договора едновременно.

Това условие се прилага за първи път тази година и за него се знае малко, предупреждава БНР. Именно затова хиляди българи, които не са запознати, могат да пропуснат да подадат декларацията си и да платят до 500 лв. глоба.

Самите декларации могат да се подадат в офисите на НАП. В понеделник, когато изтича крайният срок, те ще работят, докато има чакащи граждани с документи за подаване дори и това да е след изтичане на работното време.

Най-четени