Икономиката ни расте с 0,7% догодина, прогнозира Fitch 15.04 | 11:09

Полша ще бъде лидер в региона с ръст от 2,6%

От Ралица Стоянова

Икономическият ни ръст ще достигне 0,7% през следващата година. Прогнозите са на Европейската комисия и на рейтинговата агенция Fitch.

Цифрите от Европейската комисия показват, че в перспектива Полша ще бъде лидер в региона, като нейният икономически растеж има потенциал да достигне 2,6% следващата година, пише в. "Ромъния либера".

След Полша се нарежда Румъния с прогноза за растеж от 1,7 на сто, следвана от България с 0,7%, Чехия - 0,4 на сто, а прогнозата за Унгария е негативна от 0,8%.

В нов доклад рейтинговата агенция Fitch предупреди, че страните от СЕЕ-5 - Полша, Унгария, Чехия, Румъния и България, ще трябва да приложат структурни реформи, за да постигнат в бъдеще икономически растеж, пише БТА.

Според агенцията за тази година средното равнище на нарастване на БВП за всичките пет държави ще възлезе на 1,2 на сто, което е увеличение с 0,6% спрямо миналата година.

Суверенните дългове в региона са различни - от 18,6% от БВП в България до 78% в Унгария, но регионът е по-здрав в сравнение със средните величини за дълга в еврозоната от 93,1%.

"Икономическият растеж в еврозоната няма да бъде катализатор за растеж в тези пет държави, както бе преди кризата. Въпреки това, за разлика от еврозоната, фискалната консолидация в петте държави от Централна и Източна Европа, е много напреднала и би трябвало да докаже, че не е пречка по пътя на растежа, а обратното", смята Пол Роукинс, директор във Fitch за нововъзникващите пазарни икономики в Европа.

Последните данни за растеж в тези пет държави отразяват общата рецесия за целия Европейския съюз от началото на първото тримесечие на 2008 г. Унгария пострада най-много, като икономиката й се сви с 0,6%, следвана от Румъния със свиване от 0,5%. След това се нареждат България и Чехия със свиване в икономиката от около 0,1%.

Полша се очертава като най-успешната страна от групата през последните пет години с ръст на БВП от 14 на сто, отбелязва румънското издание, като се позовава на данните на Fitch.

Използването на структурните и кохезионни фондове на ЕС би могло да подпомогне растежа чрез стимулиране на публичните инвестиции, но до момента усвояването на еврофондовете е бавно, отбелязва рейтинговата агенция. 

Fitch смята, че перспективите за растеж в средносрочен план за региона СЕЕ-5 от тази година нататък са ясни, макар че агенцията се базира на серия хипотези, които включват умерено възстановяване на еврозоната в подкрепа на износа.

Предвидено е инвестициите в инфраструктурата да се подобрят, с допълнителни структурни реформи, които също се очаква да повлияят положително на икономиките в средносрочен план. Има оптимизъм въпреки неотдавнашния спад в икономическия растеж за всичките пет държави от региона заради икономическата криза, като в същото време потокът на преки чуждестранни инвестиции бе много предпазлив в сравнение с периода на растеж от 2004-2008 г.

"За да си осигурят икономически растеж в бъдеще, петте държави от Централна и Източна Европа ще трябва да приемат широк спектър реформи, включително пенсии, държавна медицинска помощ, пазар на труда, държавни предприятия", смята Пол Роукинс от агенция Fitch.

Водещи

Най-четени