Икономиката ни се отърсва от отрицателните стойности 05.11 | 09:53

След поредицата отбелязани спадове на БВП очакванията на икономисти за цялата 2010 са за нулев растеж

От Нели Минчева

След поредицата от отрицателни стойности в изменението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България очакванията на икономистите от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) са за растеж за третото тримесечие от 1%.

За годината като цяло се очаква стойност, близка до нулата.

Второто тримесечие на 2010 г. е периодът, в който икономиката ни вече е започнала да нараства, макар и засега само на база предходното тримесечие (0,5% сезонно изгладен ръст спрямо първото тримесечие). Едновременно с това все още има спад на годишна база.

Двигател на възстановяването се явява промишлеността. Тя още през първото тримесечие реализира ръст спрямо предходното тримесечие (2,2%), който продължава и през второто, макар и твърде слаб. Основен фактор за секторното подобрение е възстановяването на външните пазари.

Постепенно се съвзема и строителният сектор, както и други отрасли. В строителния сектор подобрението е заради бързото възстановяване в гражданско-инженерното строителство, чиято продукция за месеците от март насам се приближи до миналогодишните си нива и за август вече надхвърли нивото си от август 2009 г.

Сред услугите с отрицателна динамика продължава да е само групата „Финанси, кредит, застраховки; Операции с недвижимо и движимо имущество, бизнес услуги”.

Очакванията на експертите са през 2010 г. чуждите инвестиции да не надхвърлят 2 млрд. евро, а през следващата година увеличението им да бъде в рамките на 20%. В средносрочен план обаче българската икономика ще продължи да предлага на чуждестранните инвеститори по-голям потенциал за растеж, сравнително добра бизнес среда и относително по-добра структура на разходите.

Водещи

Най-четени