Има смущаващи практики в работата на търговските вериги 11.02 | 11:41

Няма да търпим неплащането на ДДС, заяви Пламен Орешарски

От Петя Бързилска

Търговските вериги имаха и имат сериозен принос за развитието на нашата икономика, но има техни практики, които ни смущават. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на националния форум "Правителство – Бизнес".

Той обърна внимание на неравното отношение на търговските вериги към местни и чужди производители. Друго притеснение, на което обърна внимание премиерът, е възможността за отклоняване на ДДС по веригата на доставчиците.

Няма да търпим неплащането на ДДС и заобикаляне на данъчното законодателство, заяви Пламен Орешарски.

Не виждам защо мултинационални компании трябва да си продават стоките през едноличен търговец, каза още Орешарски. Къде е работата на едноличния търговец между две международни компании, попита премиерът. Изказването на министър-председателя предизвика ръкопляскане в залата.

Защо търговските вериги никога не вписват финансовите си отчети в Търговския регистър, коментира в тази връзка вицепремиерът на икономическото развитие Даниела Бобева.

В съответствие с изискванията на ЕК правителството работи за намаляване на административната тежест и ще въведе единен механизъм за лоялни търговски практики, отбеляза Бобева.

Водещи

Най-четени