Имате ли орехи в двора, значи можете да забогатеете 28.02 | 11:40

Полезните ядки са "депозит" за внуци милионери

От Теодора Кокаланова

Няма да повярвате кой бизнес е хит сред земеделците, а именно създаването на орехови градини. Това е много печеливш бизнес, особено ако продукцията се продава като ядки. Цената на орехите с черупки е едва 2 лв./кг, но скача на 12 лв., като се махнат, сподели шефът на института по овощарство доц. Стефан Гандев. 

За ядките пазарът е неограничен. Само в Европа се внасят около 100 хил. тона орехи годишно, най-вече от САЩ. Вече около 30 000 дка са т.нар. промишлени орехови градини. В сметката не влизат единичните дървета по селата или край пътищата. За създаване на орехова градина може да се ползва субсидия по Програмата на развитие на селските райони, която е около 120 лв. за декар.

Министър Греков обаче уточнява, че с инвестициите в земеделието трябва да се внимава. "При ореха 5-6 години има само разходи, после идват приходите", предупреждава той. 

580550

Специалистите по орехите у нас са категорични, че с новите сортове този бизнес не е само "депозит" за внуци милионери. Доскоро се смяташе, че орехова градина се прави само за следващите поколения. Причината е, че обикновеният орех влиза в пълно плододаване едва след 15 години.

Повечето от облагородените дръвчета започват да раждат 3-4 години след засаждане, а добивът става значим след шестата година, обяснява доц. Гандев. Именно това е и преломният момент, след който инвестицията се връща. 

Все пак основната пречка пред този бизнес остава сравнително голямата първоначална инвестиция. Затова и към него са се насочили предимно богатите земеделци като зърнопроизводителите, които имат високи годишни приходи от арендованите ниви и могат да си позволят сигурна инвестиция за след 5-6 г. на своите земи.

За създаването на градината отиват от 500 до 1000 лв. на декар, в зависимост от качеството на посевния материал, от това дали се прави инсталация за напояване и дали почвата има нужда от допълнително торене, обяснява доц. Гандев. Цената на качествените дръвчета е 18 лв., като в Италия и Франция цената им скача на 18 евро.

С експорт от около 1000 тона годишно България се нарежда в топ 20 на износителите на орехи в света. За тези с черупка цените в Европа се движат по около 3-4 хил. долара на тон. В търговските вериги на дребно ядката стига до 15-20 евро в зависимост от качеството и сорта.

Както и при другите овошки, в ореховите градини трябва да се поддържа високо ниво на агротехника, което включва всяка година резитби, торене, напояване и растителнозащитни мероприятия. Те са на стойност около 400 лв. на декар на година, твърди Гандев. За българските условия може да се наложи и наемане на охрана, за да не се окажат дърветата обрулени не от собственика им.

Колко е реколтата от декар, зависи най-вече от използваните сортове и доброто отглеждане на насажденията. В България през 2012 г. стойността се оценява на 111 кг. 

В момента в страната ни се създават градини с български и с вносни дръвчета. Предимствата са обаче в родните сортове. Подходящи райони за отглеждане на орехи у нас са Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски, Хасковски, Шуменски и Разградски, предаде "24 часа".

Водещи

Най-четени