Инвестирали сме 61 млн. евро в Македония през 2013 г. 24.06 | 14:43

Обсъждаме съвместно навлизане на трети пазари, заяви Даниела Бобева

От Мария Стоянова

През изминалата година българските компании са инвестирали 61 млн. евро в Македония. Търговският обмен със западната ни съседка пък се равнява на 520 млн. евро. По думите на заместник министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева този размер е незадоволителен и двете страни трябва да работят за увеличаването му. Това заяви тя по време на среща с вицепремиера и министър на финансите на Македония Зоран  Ставрески.

"Виждаме потенциал в развитието на индустрията на двете страни, както и в съвместното излизане на трети пазари с повече стоки с висока добавена стойност", посочи Бобева.

Двете страни се обединиха около становището, че икономиките им биха спечелили от предлагането на съвместен продукт за туристи от Европа и Азия, които проявяват интерес към посещения на исторически забележителности и туристически атракции в повече от една държава.

От своя страна македноският вицепремиер  Ставрески заяви, че фокусът на страната ще бъде насочен към подобряването на цялата пътна инфраструктура, която свързва Македония с България, както по отношение на пътищата, така и по отношенията на жп линиите.

Първият проект, който ще бъде реализиран и вече е в ход, е изграждането на жп линията от Куманово до българската граница. Македонският вицепремиер подчерта, че се разчита много на развитието на пристанището във Варна, тъй като това би било от полза за увеличаване на конкурентоспособността на македонската икономика. Обсъдена бе и необходимостта от разкриване на редовна авиолиния София-Скопие, допълват от пресцентъра на Министерски съвет.

Водещи

Най-четени