Инвестициите у нас растат - доказахме, че не сме рискова страна 17.10 | 14:51

Движим в правилната посока, но с много бавно темпо, смята икономистът Георги Ангелов

От Елица Елефтерова

Движим в правилната посока, но с много бавно темпо. Това заяви икономистът Георги Ангелов по време на форум на IBM под наслов: "Smarter Future Forum".

В момента страната ни е изправена пред ново предизвикателство, смята той. Ако през 2007 година инвестициите у нас са били 9 млрд. евро, а чрез банките - общо около 12 млрд. евро, то през най-слабата 2011 година инвестициите са едва 1 млрд. евро. Добрата новина е, че има тенденция към увеличение. "Това е защото доказахме, че не сме рискова страна", коментира Ангелов.

Наблюдава се около 30-50% увеличение на чуждите инвестиции у нас. За 2012 година прогнозите са за 1,5 млрд. евро, а за 2013 година - за 2 млрд. евро. През изминалата година България беше и сред страните с най-добър ръст. През 2011 г. той е бил 2%, за 2012 г. се очаква около 1%, а за 2013 г. - 1-2% ръст.

"В позиция сме, от която можем да следваме най-добрите", категоричен е икономистът.

В България нямаме ръст на населението и не можем да спечелим от наличието на много работна ръка. Затова трябва да използваме новите технологии (софтуер, иновации) и чрез тях да повишим производителността на работната ръка. Трябва да обърнем и сериозно внимание на образованието, тъй като то ще окаже важен ефект върху бъдещото ни икономическо развитие, смята Ангелов.

Най-четени