Индексът на промишленото производство се понижава с 6% 08.07 | 12:12

През май месечен спад е регистриран в преработващата промишленост – с 4.1%

От Елица Елефтерова

Индексът на промишленото производство намалява с 2,7% на месечна база, показват предварителните сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. През май 2013 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 6% на годишна база.

През май 2013 г. намалението спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 4,1%, а увеличение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9%, както и в добивната промишленост - с 1,9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 25,6%, при производството на тютюневи изделия - с 14,4%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 10,2%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9,3%, при производството на облекло - с 6,9%, при производството на хранителни продукти - с 4,2%. Ръст е регистриран при производството на напитки - със 7,2%.

Водещи

Най-четени