Индустриалните поръчки в Германия нарастват с 1.6% през октомври 07.12 | 17:45

Ниски лихви и намаляваща безработица окуражиха бизнеса и потреблението в страната

От Кристалина Илиева

Поръчките в германския индустриален сектор са нараснали с 1.6% през октомври в сравнение с нивата за септември, гласи информация на министерството на икономиката. Тези резултати са малко под очакванията на анализаторите, които бяха предвидили ръст от 1.8% на най-голямата икономика в Европа.

Индустриалните поръчки за вътрешния пазар са скочили с 2.4% за месеца, а външните – с 0.8%. Но общото количество на заявки от други членове на Европейския съюз е спаднало с 0.9% за втори последователен месец, което затвърждава тенденцията икономическо възстановяване в ЕС да се случва на две различни скорости.

Все пак очакванията са за силна година за индустрията в Германия и ако те се сбъднат, 2010 ще бъде годината с най-добър годишен ръст от обединението на страната през 1990 година. Според информация на Германската централна банка икономическата активност се е развила с 3.6% тази година и поне още 2% ръст се очакват през 2011 година.

Изключително ниските лихвени проценти в Еврозоната окуражиха инвестициите в бизнеса, а намаляващата безработица стимулира битовата консумация, често най-слабото звено в германската икономика.

Водещи

Най-четени