Индустриалци: Да се анулира търгът за продажба на ток от “Козлодуй” 07.01 | 12:56

Цените на тока са спекулативно повишени, смятат от БФИЕК

От Георги Георгиев

Да се анулира търгът за продажба на ток на свободния пазар от АЕЦ "Козлодуй". Това настояват от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), съобщава БНР.

Причината за искането е, че цените спекулативно са били повишени, което ще се отрази на всеки потребител, каза по случая Константин Стаменов – председател на организацията.

"Няма нито едно предприятие от тези, които купуват електроенергия на свободния пазар, което да не е захранено. Тоест електроенергия има, но в същото време е създаден изкуствен дефицит”, обясни Стаменов.

"Просто е абсурд в ситуацията, в която се намира българската икономика, да се мисли за поскъпване от порядъка на осем процента. Абсурдно и нереалистично. Няма никаква пазарна или икономическа логика да има в момента такова поскъпване.”, допълни председателят на БФИЕК.

"За обикновения потребител подобно означава поскъпване на тока. Никой няма интерес да се изнася някаква енергия, която, видите ли, била евтина, а тук да се компенсира с производство от скъпи централи”, категоричен бе Стаменов.

Водещи

Най-четени