Инженер е професията на XXI в. 03.12 | 13:52

Чакат ни три рекордно силни години за усвояване на еврофондовете, смята Плевнелиев

От Петя Бързилска

"Професията на XXI в. е тази на инженера. България не е износител на суровини и мозъци, а на готова продукция". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Седмата годишна среща на бизнеса с правителството "Големите въпроси на 2013 г., пише Econ.bg.

Мнението на държавния глава беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Трябва да се фокусираме върху производство с висока добавена стойност", каза той, подчертавайки, че това трябва да е приоритет за България. Държавата трябва да фокусира политиките си върху стимулиране на експортните фирми.

"Потенциалът на България е голям", каза президентът, допълвайки, че имаме добре развита индустрия и че сме "технологичен хъб на Балканите".

Държавният глава коментира, че отварянето на нови пазари е от изключителна важност за страната ни. Според него бихме могли смело да погледнем към страни като Япония, Китай и Виетнам.

"Били сме много пъти в криза. Не очакваме никой да ни спасява", каза Плевнелиев, като обясни, че опитът и стабилността на страната ни са важен фактор за привличане на инвеститори. Той изтъкна стабилизирането на нивото на чуждестранните инвестиции у нас въпреки кризата.

Президентът посочи, че следващите правителства трябва да се фокусират върху подобряване на административния капацитет. "Чакат ни три рекордно силни години за усвояване на еврофондовете - 2013-2015 г. Предстоящите избори не трябва да забавят усвояването им през тези години", предупреди Плевнелиев.

"Имаме много работа за вършене вкъщи. Обединяваме се около стратегията България 2020 и каквото пише вътре, го изпълняваме!", отсече държавният глава.

"Не можем да разчитаме на интелигентен растеж, ако не инвестираме в наука и образование", заяви своя страна Делян Добрев.

Росен Плевнелиев говори и за необходимостта от електронно правителство у нас. По думите му то е антикорупционна мярка и трябва да е огромен приоритет за правителството.

Водещи

Най-четени