Искат събаряне на имотите на Иво Прокопиев 09.01 | 11:01

Природозащитниците алармираха, че ограда на имот в Созопол на собственика на "Икономедиа" затваря пътя към един от плажовете

От Кремена Бедерева

Багерите да съборят хасиендите на Иво Прокопиев и Иво Николов край Созопол, които са изградени в нарушение на законите. За това настоя лидерът на "Екогласност” Емил Георгиев.

През лятото природозащитниците алармираха, че двуметрова ограда на имота на собственика и издател "Икономедиа" в крайморския град затваря пътя към един от плажовете. Те показаха къщите на бизнесмена и приближените му, построени на парцели, купени за жълти стотинки.

През 2000 г. собственикът на "Каолин” купил от общината парцел от 3 дка срещу 2 лв. за кв. м при изкупна цена от 400 лв. по това време. Имотът се намира на 10 метра от брега на морето в местността Буджака.

Съдружникът на Прокопиев – Филип Харманджиев, направил още по-голям удар. Само за 1000 лв. той купил 2 дка в същата местност. Това означава, че е платил едва по 49 ст. за кв.м, обяснява в-к "Монитор".

Природозащитниците призоваха да се потърси отговорност за присвоените пътища и дюни край курортите "Дюни” и "Св. Тома”. Те поискаха още да се накажат държавни служители, допуснали приватизацията на част от дюните и най-стария некропол край Созопол.

За района вече има строително разрешение за изграждане на ваканционно селище.

Междувременно лъснаха скандални данни за сделки, с които е раздадена огромна територия от земи по времето на кабинета на Сергей Станишев. От справка, предоставена от тогавашния вицепремиер и настоящ евродепутат Ивайло Калфин на депутати от ДСБ в отговор на тяхно запитване, става ясно, че за по-малко от 3 г., в периода от началото на предходния мандат до 13 февруари 2008 г., са "харизани” почти 11 000 дка апетитни площи от държавния горски фонд. 

Според справката това е станало чрез 47 заменки, с които територии на атрактивни места, включително на Черноморието и в ски курорти, са дадени за земи във вътрешността на страната. Така например 15,800 дка в китното крайморско селце Старо Оряхово са заменени срещу 15 799 дка в Разград.

При друга замяна цели 35 дка в същия район са дадени срещу парцел в Омуртаг. В списъка с придобитите земи в Старо Оряхово фигурират и замесените в скандала със заграбената местност Камчийски пясъци фирми "Бета Форест” и "Мирта Инженеринг”.

Те са получили съответно 1364 и 1344 дка в района. Както е известно, при скандалните сделки за камчийските пясъци статутът на територията е преобразуван от плаж в пасища. Екоминистърът Нона Караджова замрази обаче застрояването на някогашната защитена зона. В сделките при Станишев фигурират и 11,520 дка в Несебър, заменени за имот със същата площ в Сливен. Апетитни терени са раздавани и в Царево, Балчик и Пампорово. От далаверите изплува и името на енергийния олигарх Христо Ковачки.

Фирмата "Грейд 2004” на Камелия Шушкова – шефката на врачанската топлофикация на Ковачки, е получила например 1157,515 дка в Боровец срещу гори в Своге. Дружеството на бизнесмена "Ел ем импекс” пък взема в ски курорта други 1001,173 дка. Според депутатите при най-занижени оценки щетите за държавата от сделките, за които Брюксел ни взе на мушка, са за поне 300 млн. лв.

Водещи

Най-четени