Искат създаването на европейска кредитна агенция 17.03 | 10:07

Агенциите за кредитен рейтинг трябва да обявят методите, по които работят

От iNews.bg

Агенциите за кредитен рейтинг да обявят какви са методите им на работа, конкуренцията в сектора да бъде подобрена, а инвеститорите - да не се предоверяват на рейтингите.

Това трябва да бъде постигнато с помощта на нови, по-стриктни правила за дейността на агенциите за кредитен рейтинг, обявиха от комисията по икономическа и монетарна политика към Европейския парламент. Резолюцията на комисията идва само месеци преди от Европейската комисия да представят своите идеи за промяна на работата на агенциите.

Европейските депутати поискаха още и създаване на Европейска фондация за кредитен рейтинг – структура, която ще противостои на доминацията на трите големи кредитни агенции в Европа (Moody`s, Fitch и S&P – бел. ред). В резолюцията на комисията е отправен призив към ЕК да обмисли създаването на подобна, напълно независима кредитна агенция.

Подобряването на конкуренцията в сектора пък ще бъде постигнато чрез създаване на европейска мрежа от агенции за кредитен рейтинг, която ще позволи на малките агенции да се преборят с доминиращото положение на "голямата тройка". Но по-голямата конкуренция не трябва да доведе до намаляване на качеството на рейтингите или до купуване на рейтинги от компаниите, предупреждават още депутатите.

Припомняме ви, че агенциите за кредитен рейтинг бяха критикувани за ролята им във финансовата криза. Според много анализатори завишени рейтинги са причина за предоверяване на инвеститорите.

Водещи

Най-четени