Германия скочи срещу монопола на кредитните агенции 06.07 | 18:54

Финансовият министър призова за край на монопола на Fitch Ratings, Moody's и Standard&Poor's

От Петя Михайлова

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле призова да бъде сложен край на монопола на трите най-големите международни кредитни агенции Fitch Ratings, Moody's и Standard&Poor's, съобщи lenta.ru

Предложението на Шойбле за ограничаване на влиянието на американските рейтингови агенции идва след многократни предупреждения от страна на Standard&Poor's , че всеки опит да бъде преструктуриран държавният дълг на Гърция ще доведе до фалит.

На свой ред гръцкият външен министър Ставрос Ламбринидис заяви, че "безумствата" на рейтинговите агенции само влошават и без това сложната ситуация.

По-рано гръцкото правителство заяви, че многократното понижаване на кредитния рейтинг на страната, заради което достъпът на страната до външни заеми беше силно ограничен, е било несправедливо и не е допринесло за стабилизиране на положението.

Ламбринидис отбеляза също, че решението на Moody's от 5 юли да понижи с четири пункта - от Baa 1 на Ba2 рейтинга на португалския държавен дълг, не е доказателство за лоша работа на властите по намиране на изход от кризата.

През март 2010 г. световните медии съобщиха, че Европейската централна банка има намерение да създаде собствена рейтингова агенция за страните от Еврозоната. Очаква се агенцията, която ще взема под внимание спецификата на икономиките от ЕС, да се превърне в алтернатива на Fitch, Moody's и Standard&Poor's.

Водещи