Испания вече моли за заем от ЕС за банките си 06.06 | 13:45

До 90 млрд. евро ще са необходими за стабилизацията на испанските банки

От Ивайло Ачев

Испанският финансов министър Кристобал Монторо директно поиска от ЕС да помогне на испанския банков сектор, предаде Euobserver.

Монторо заяви в интервю пред радио "Онда Серо", че Европа трябва да действа бързо, за да осигури достатъчно ликвидност за испанските банки.

"Парите, от които испанската банкова система се нуждае, не са твърде много. Важното в случая обаче е да не се допусне бюрокрация, която да забави процеса", каза Монторо.

Оценките на специалистите сочат, че испанските банки имат нужда от между 40 млрд. евро и 90 млрд. евро помощ.

Искането на Монторо за "директна помощ" всъщност представлява искане да бъде използван Европейският стабилизационен механизъм (EFSF, ESM) и от него да дойдат средствата, необходими за стабилизирането на испанския банков сектор. Иначе Испания ще трябва да вземе заем от ЕС и МВФ, подобно на Гърция, Ирландия и Португалия.

Според Монторо Испания вече не може да набира капитал от финансовите пазари, тъй като доверието на инвеститорите в испанската икономика е твърде ниско. В момента доходността по десетгодишните ценни книжа на Испания е почти 7%, а доходността по германските, които са еталон за еврозоната, е едва 1%. Гърция, Ирландия и Португалия взеха заеми от ЕС и МВФ когато доходността по техните десетгодишни книжа стигна и прескочи 7%.

В момента Испания дължи на чужди инвеститори близо 1 трилион евро, т.е. намеса на EFSF в пълен размер няма да е достатъчна, защото активите на фонда са в размер на 440 млрд. евро.

Днес, 6 юни, Европейската комисия трябва да представи плановете си за банков съюз в рамките на еврозоната.

Водещи

Най-четени