Централизация на банковия сектор - почти всички в еврозоната я искат 04.06 | 11:59

Засега само Германия не е напълно убедена, че това е спасението на еврото

От Ивайло Ачев

Сериозните затруднения в испанския банков сектор предизвикаха испанският премиер Мариано Рахой да поиска по-тясна консолидация на банковата сфера в еврозоната и даде подкрепа за централизиране на системата, което да помогне за ефективната рекапитализация на банките във валутния съюз на ЕС.

"ЕС трябва да укрепи своята институционална архитектура, така че инвеститорите да възвърнат доверието си в единната европейска валута. Испания ще излезе от кризата с помощта както на собствените си усилия, така и с подкрепата на европейските си партньори", каза Рахой по време на пресконференция в Барселона.

Позицията на Рахой и изказаното вчера, 3 юни, мнение в подкрепа на еврото на новия френски финансов министър Пиер Московичи поставят в своеобразна изолация Германия и германския канцлер Ангела Меркел. Подобно на Рахой и Московичи смята, че Европейският стабилизационен механизъм (ESM, EFSF) трябва да е основен инструмент за спасението на банковия сектор, а да не се разчита само на усилията на отделните правителства в отделните европейски държави. В Германия обаче опозицията не желае такова силно обвързване и централизиране, а вероятността Меркел да загуби следващите избори и заради силната европейска интеграция нараства.

По същество банковият съюз в еврозоната трябва да е "прехвърляне на суверенитет от националните банкови регулатори към единен европейски регулатор плюс единен гаранционен депозитен фонд за банковия сектор". Този съюз ще е отговорен за финансовото здраве на европейския банков сектор.

Според Der Spiegel Меркел и германският финансов министър Волфганг Шойбле вече са поискали от Рахой да приеме заем от ЕС, подобен на тези, дадени за Гърция, Ирландия и Португалия.

Водещи

Най-четени